DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

...ponúkli sme ľuďom 11 otázok, veľmi stručne iba že, aby politici, verejní činitelia mali hmotnú zodpovednosť, aby každý, kto usvedčí niekoho z korupcie dostal 50 % odmenu, aby sa bezplatne mohli objednávať ľudia k lekárovi, aby pacient s podozrením, že má v sebe nádor, aby čakal maximálne 2 týždne na operáciu, a keď nie, aby sa išiel operovať kamkoľvek v Európskej únii, a aby preplatila tu operáciu jeho Zdravotná poisťovňa, aby sme zaviedli tehotenský príspevok od štvrtého mesiaca tehotenstva pre matky, lebo to je naozaj rýchla pomoc, kto rýchlo dáva 2× dáva, aby deti, študenti, dôchodcovia, vozičkári mali bezplatnú dopravu nielen vo vlakoch, lebo nie všade majú koľajnice, ale aj v autobusoch aj MHD, prepáčte ja dopoviem toto. Iba dopoviem, povinná škôlka pre deti napr. z osád, lebo takto vyriešime rómsky problém, keď tie deti pôjdu do škôlky a podchytíme ich výchovu, aby sa faktúry platili do poradia, aby zmeny podnikateľský zákon boli vždy od 1. januára.

Duel Igora Matoviča a Mariána Kotlebu - 26.02.2020
Pravda

Dňa 1. februára 2020 predstavilo hnutie OĽaNO 11 uzavretých otázok s programovými návrhmi. Hlasovanie bolo spustené 8. februára.  Ľudia by tak mali rozhodnúť o podmienkach vstupu hnutia do budúcej vládnej koalície. Konkrétna otázka by sa mala stať podmienkou hnutia na vstup do koalície, pokiaľ ju podporí nadpolovičná väčšina hlasujúcich.  Zoznam otázok, v ktorých môžu ľudia hlasovať:

  1. Súhlasíte s hmotnou zodpovednosťou politikov?
  2. Súhlasíte s 50-percentnou odmenou pre toho, kto odhalí korupčníka?
  3. Súhlasíte s tým, aby zdravotné poisťovne zabezpečili bezplatné objednanie sa cez centrálne telefónne číslo alebo web?
  4. Súhlasíte s tým, aby onkologický pacient mal možnosť absolvovať operáciu do dvoch týždňov a ak termín nedostane, bude môcť byť operovaný kdekoľvek v rámci Európskej únie?
  5. Súhlasíte s príspevkom 200 eur pre tehotné od 4. mesiaca tehotenstva?
  6. Súhlasíte s bezplatnou dopravou pre deti, študentov, invalidov a dôchodcopv nielen vo vlaku, ale aj autobuse?
  7. Súhlasíte s povinnou škôlkou pre deti od troch rokov, ktoré vyrastajú v „rodinne nemotivačnom prostredí“?
  8. Súhlasíte s tým, aby sa zaviedlo pravidlo, že faktúry sa budú musieť platiť podľa poradia?
  9. Súhlasíte s tým, aby zmeny v podnikateľských zákonoch platili vždy až od 1. januára?
  10. Súhlasíte s tým, aby všetci, ktorí prídu voliť v parlamentných voľbách, mali nasledujúce 4 roky 10-percentnú zľavu na všetky poplatky voči štátu?
  11. Súhlasíte s tým, aby každý, kto má občiansky preukaz s čipom, mohol voliť elektronicky prostredníctvom čítačky bez rozdielu, kde sa práve nachádza?
Predstavené otázky sa zhodujú s tým, čo tvrdil Matovič v relácií, výrok preto hodnotíme ako pravdivý. Okrem Matovičom spomenutých opatrení môžu ľudia hlasovať aj o zľavách na poplatkoch pre voličov a o elektronickej voľbe.

Dátum zverejnenia analýzy: 25.02.2020
success
error