DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

...potom to bolo rodinkárstvo, celá rodina Kotlebu, kamaráti zamestnaní na úrade (na úrade BBSK, pozn.)...

Duel Igora Matoviča a Mariána Kotlebu - 26.02.2020
Zavádzajúce

Počas funkcie predsedu BBSK Mariana Kotlebu boli na úrade zamestnaní jeho dvaja bratia, manželka a minimálne dvadsať straníkov či blízkych spolupracovníkov strany ĽSNS. Nešlo však o “celú rodinu”, ako tvrdí Igor Matovič, výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Kotlebova manželka Frederika bola zamestnaná v župnej firme Banskobystrická regionálna správa ciest ako referentka pre oznamovanie protispoločenskej činnosti.

V správe ciest rovnako pracoval aj Kotlebov brat Martin, a to vo funkcii finančného riaditeľa pre investície a majetok. Jeho druhý brat, Marek Kotleba, dostal pozíciu referenta pre vnútornú prevádzku na župnom úrade.

Medzi straníkmi a sympatizantmi ĽSNS zamestnanými pod župou sme mohli nájsť Milana Uhríka (na poste riaditeľa úradu BBSK), Jána Moru (tajomník predsedu BBSK), Rastislava Schlosára (zástupca riaditeľa úradu), Janu Nehézovú (oddelenie sociálnych služieb a zdravotníctva).

Podľa mestského poslanca Igora Kašpera na krajskom úrade pracovalo 21 ľudí priamo napojených na stranu ĽSNS, viacerí z nich boli vo funkciách bez výberového konania.

Organizácia Transparency International Slovensko uvádza, že Kotleba dosadil svojich ľudí aj do župných organizácií.

Príkladom je zariadenie sociálnych služieb Domov Márie v Banskej Štiavnici pod vedením bývalej kandidátky ĽSNS Martiny Kováčikovej či župný domov sociálnych služieb v Novej Bani, kde bol riaditeľom Jozef Mravec, zastupujúci stranu ako okresný predseda v Detve. Podľa organizácie bolo tiež najmenej 10 ľudí dosadených do Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

Dátum zverejnenia analýzy: 25.02.2020
success
error