DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Štefan Harabin

Vlasť

Dvaja ministri, Drucker a Kažimír, povedali v lete 2016, keď zhodnocovali stav nemocníc, že zomierajú 3 - 5 tisíc ľudí zbytočne. Kažimír na to hovorí, že peňazí je dosť, len sa nesmie kradnúť.

Harabin pre Rádio Expres - 11.03.2019
Nepravda

Európska komisia vydala v roku 2016 štúdiu o odvrátiteľnej úmrtnosti. Slovensko v nej skončilo ako štvrtý najhoršie umiestnený štát spomedzi 28 krajín EÚ, ktorý mohol predísť až 44,6% úmrtí, čo tvorí približne 11-tisíc ľudí. Vyjadrenie Harabina však hodnotíme ako nepravdivé, nakoľko vyjadrenia spomínaných ministrov vo verejne dostupných zdrojoch nezahŕňajú fakty, ktoré uvádza vo svojom výroku.

Vtedajší minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) sa vyjadril pre Denník N: „Uvedomujem si, že toto číslo je veľmi vysoké. Nechcem spochybňovať štatistiky a dáta, ale máme problém s niektorým typom vykazovania. Pokiaľ však ide o dáta a registre, ktorými disponujeme, ktoré zbierame a vykazujeme, nazdávam sa, že nie vždy sú celkom v poriadku, preto by som sa nerád ultimatívne vyjadroval k tomuto rebríčku a číslam.“  

Nikde však neuvádza, že zomiera 3-5 tisíc ľudí zbytočne. Rovnako to je aj s ministrom  financií Petrom Kažimírom, ktorý sa skôr na základe výsledkov Eurostatu venoval téme vysokého deficitu a klesania dlhu na Slovensku.

Dátum zverejnenia analýzy: 12.03.2019
success
error