DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

...prepojenie La Repubblica a Aktuality. Asi vieme, že sú tam nejaké prepojenia konkrétne vlastnícke.

Robert Fico na TA3 - 04.03.2019
Nepravda

Noviny La Repubblica sú vlastnené prevažne talianskymi podnikateľskými rodinami, Aktuality.sk sú v rukách švajčiarsko-nemeckého rodinného podnikania. Prepojenia, o ktorých hovorí Fico, nie sú z verejne dostupných zdrojov jasné a zrejmé, preto hodnotíme tento výrok ako nepravdivý.

Aktuality.sk je internetový portál patriaci do portfólia spoločnosti Ringier Axel Springer SK, a.s. Tá je dcérskou spoločnosťou nadnárodnej spoločnosti Ringier Axel Springer Media AG. Polovičnými akcionármi tejto spoločnosti sú po fúzii dve spoločnosti zaoberajúce sa vydavateľskou činnosťou. Prvou je Axel Springer SE, ktorá má nemecké korene a viac než polovicu jej akcií vlastnia príslušníci rodiny Springerovcov. Druhou je pôvodne švajčiarska spoločnosť Ringier AG, ktorá je podľa stránky Ringier Axel Springer Media AG „100% rodinný podnik, ktorý vedie momentálne už piata generácia.“

Talianske noviny s názvom La Repubblica sú od svojho začiatku v roku 1976 prevažne v rukách rodiny De Benedetti. Táto rodina sa spolu so svojou spoločnosťou Gruppo Editoriale L’Espresso spojila s druhou známou talianskou rodinou Agnelli, ktorá stojí za značkou Fiat – Chrysler. Gruppo Editoriale, a teda aj rodina De Benedetti si ponechala najvyšší akciový podiel – 43 % a spoločnosti patriace Agnelliovcom kontrolujú približne 5%.

K istému prepojeniu medzi novinami La Repubblica a portálom Aktuality sa vo svojom statuse na Facebooku z 20. februára 2019 vyjadril aj poslanec strany Smer-SD Ľuboš Blaha: “La Repubblica patrí do aliancie západoeurópskych médií pod názvom LENA, v ktorej sú členmi aj ďalšie liberálne denníky, vrátane francúzskeho Figara či nemeckého Die Welt. Osobitne zaujímavý je Die Welt, ktorý je vlastnený Axelom Springerom. Zhodou okolností, ten istý Axel Springer vlastní aj Aktuality.Sk, kde pracoval Kuciak (...)

Dátum zverejnenia analýzy: 04.03.2019
success
error