DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

keď prvýkrát vyšli informácie o jeho (Kiskových, pozn.) daňových podvodoch, tak vtedy povedal o Slovensku, že je mafiánsky štát.

Robert Fico na TA3 - 04.03.2019
Zavádzajúce

Prezident Andrej Kiska sa vo svojom prejave zo 14. septembra 2017 v reakcii na únik daňových informácií firmy KTAG, v ktorej je spoluvlastníkom, vyjadril k tomu, že na neho boli týmto spôsobom skúšané mafiánske praktiky. O Kiskových problémoch s daňami médiá informovali niekoľko dní pred tým, 11. septembra 2017. Kiska vo videu taktiež uviedol, že sa v tých dňoch rozhoduje o tom, či Slovensko je alebo nie je mafiánskym štátom. Tvrdenie hodnotíme ako zavádzajúce.

Slovensko priamo označil za mafiánsky štát až v januári 2018, a to v rozhovore pre maďarský týždenník Vasárnap: „V tomto prípade sa ukazuje, že sme stále mafiánsky štát. Mafiánsky štát znamená, že štát zneužije hrubo svoju moc na to, aby pošpinil, zdiskreditoval kohokoľvek.” Kiska toto tvrdenie zopakoval opäť o pol roka neskôr na festivale Pohoda.

V prejave zo 14. septembra 2017 sa prezident vyjadril: „V týchto dňoch sa rozhoduje, či Slovensko je alebo nie je mafiánskym štátom. Je neprijateľné, keď sa utajované dokumenty vyťahujú a používajú proti občanom našej krajiny, proti politikom (...) Ak je možné, že je takýmto spôsobom napadnutá hlava štátu, žiaden človek si na Slovensku nemôže byť istý, že takéto mafiánske praktiky vydierania nebudú použité proti nemu.”

Dátum zverejnenia analýzy: 04.03.2019
success
error