DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

To, že bol niekto obvinený, ja stále rešpektujem prezumpciu neviny. Mne ide skôr o fakty a tie fakty sú neúprosné. Prezident Kiska je daňový podvodník a toto musí slovenská verejnosť vedieť, pretože prezident Kiska ani jeden z týchto faktov nevyvrátil. On dokonca ich priznal a povedal, že áno, to tak je.

Robert Fico na TA3 - 04.03.2019
Zavádzajúce

Z daňového trestného činu bol obvinený konateľ firmy KTAG Eduard Kučkovský. V dobe spáchania trestného činu bol konateľom firmy aj Andrej Kiska, jeho trestné stíhanie však nie je možné, kým vykonáva funkciu prezidenta SR. Andrej Kiska sa k daňovej kauze firmy KTAG vyjadril v septembri 2017. Účtovanie výdavkov a príjmov na politickú kampaň (nie oficiálne obdobie volebnej kampane) Kiska označil za chybu, ktorá ho mrzí, zároveň sa odvolával na účtovné oddelenie firmy, ktorému dôveroval. Andrej Kiska zatiaľ z daňového trestného činu obvinený, ani odsúdený nebol. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

K pojmu „daňový podvodník“ sa v minulosti pre médiá vyjadrila daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová. Tento pojem podľa nej v slovenskej legislatíve neexistuje. „Daňový podvod definuje pre trestné účely Trestný zákon a pre daňové účely tento pojem používa iba Súdny dvor Európskej únie vo svojich judikátoch, lenže ani on nedefinuje, čo presne podvodné konanie pre daňové účely je,“ uviedla Oravcová pre denník SME. Hovorovo sa pojem “daňový podvodník” používa predovšetkým ako označenie osoby, u ktorej kontrola zistí rozdiel pri platení daní. „Pritom treba rozlišovať, či išlo o skutočne o daňový podvod alebo o 'dorubenie dane',“ zdôraznila Oravcová. Daňový podvodník teda koná úmyselne. Trestný zákon definuje daňový podvod nasledovne: “Kto neoprávnene vo väčšom rozsahu uplatní nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty alebo spotrebnej dane v úmysle zadovážiť sebe alebo inému neoprávnený prospech (...)“ (§ 277a, ods. 1)

Dátum zverejnenia analýzy: 04.03.2019
success
error