DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Mistrík

Ja som sa ani nevyjadroval nikdy k problematickému financovaniu zo strany pána Štefunka, čiže toto nikdy nebola moja téma.

Čaputová a Mistrík v Na telo - 24.02.2019
Neoveriteľné

Firma Ivana Štefunka, lídra strany Progresívne Slovensko, ktorej podpredsedníčkou a kandidátkou v prezidentských voľbách 2019 je Zuzana Čaputová, čelí podozreniam z účasti na zmanipulovaných tendroch. Žiadne dostupné mediálne zdroje nepotvrdzujú, že by sa Robert Mistrík na túto tému niekedy verejne vyjadril. Keďže však túto možnosť nie je možné jednoznačne vylúčiť, jeho výrok považujeme za neoveriteľný.

Firma Monogram Technologies, v ktorej má Ivan Štefunko štvrtinový podiel, čelí podozreniam z toho, že dodávala štátu predražené služby. Spoločnosť uspela v podozrivých eurofondových tendroch na vedu, vďaka ktorým získala v roku 2014 štátnu zákazku za 2,5 milióna eur, ktorá podľa portálu Aktuality.sk vzbudzuje pochybnosti a javí známky vysokého predraženia. V súťaži bola zapojená aj konkurenčná firma Anext, spájaná s bývalým ministrom Jánom Počiatkom, ktorá bola podľa anonymných zdrojov portálu Akuality.sk zároveň subdodávateľom Monogramu. Predmetom tendru bola dodávka vedeckých zariadení a príslušenstva pre Žilinskú univerzitu. Prípad momentálne preveruje Protimonopolný úrad.

Štefunko sa na sociálnej sieti Facebook vyjadril: „Vo firme Monogram Technologies nemám priamy podiel, vo firme som bol nepriamym akcionárom cez inú firmu (Monogram Ventures, pozn). Bol som profesionálny technologický investor. Nikdy som nemal priamy dosah na jej riadenie firmy a už vôbec nie nejaké zákazky. Z firmy Monogram Technologies som si nikdy nevzal žiaden zisk. Odsudzujem akékoľvek neetické správanie, ktorého sa mohla dopustiť.“

Na podozrenia reagovala v diskusii denníka SME aj Zuzana Čaputová: „Nezobral ani euro zo zisku tejto firmy.“  Je podľa nej v záujme Štefunka, jako aj v záujme Progresívneho Slovenska, aby sa strana očistila „od niečoho, čomu verím, že mu nepatrí“. Ak by sa tak nestalo, tvrdí, že by zo strany odišla.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2019
success
error