DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Béla Bugár

MOST-HÍD

Po voľbách práve SaS a OĽaNO a potom médiá (...) tak hovorili, že samozrejme klame, lebo hovorí, že nejde so SMER-om. Nikde sme to nehovorili. Sme hovorili, že my si vieme predstaviť inú vládu, vládu bez SMER-u.

Bugár a Harabin v Na telo - 19.02.2019
Zavádzajúce

Pred parlamentnými voľbami v roku 2016 strany SaS a OĽaNO kritizovali ostatné pravicové strany za to, že sa nechcú dostatočne vyhraniť voči možnej povolebnej spolupráci so Smerom-SD. Béla Bugár a Most-Híd nikdy úplne neodmietli možnú spoluprácu so Smerom. Strana a jej predstavitelia sa vyjadrovali v zmysle “chceme vymeniť Smer” alebo “naším cieľom je snaha o zostavenie pravicovej vlády”. Výrok hodnotíme ako zavádzajúci.

Podobný výrok Demagog už v minulosti overoval. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár napríklad v rozhovore pre Plus 7 dní v januári 2016, teda pred parlamentnými voľbami, uviedol: „Vravím, že sa nechcem negatívne vymedzovať, lebo od marca minulého roka je naším cieľom jednoznačne vymeniť Smer a zabezpečiť, aby tu nevznikla vláda Smeru, Naše stanovisko také, že chceme inú vládu - zloženú z pravicových strán. O spolupráci so Smerom neuvažujeme."

Predseda SaS Richard Sulík pred voľbami do NR SR na margo nedostatočného sa vymedzenia voči strane Smer-SD stranmi Most-Híd, Sieť a KDH v roku 2016 uviedol: Vnímame, že nastalo súťaženie o najkrajšiu nevestu Smeru. Predbiehajú sa tie strany, ktoré nie sú postavené na hodnotách, ale na tom, aby sa dostali do vlády, aby mohli kšeftovať so Smerom." Vo februári 2016 sa tiež napríklad Sulík vyjadril kriticky voči Bugárovi v súvislosti s hlasovaním Mosta so Smerom o zmene ústavy: “prekáža mi, že hlasovali pri zmene ústavy s Ficom. Prekážalo mi, že Bugár sa tu už chcel zapáčiť, že si vytvára pozíciu, aby mu bol prijateľný partner.”

Dva mesiace pred marcovými voľbami sa rozbehol kolotoč politických diskusií, v ktorých predsedovia strán zodpovedali na rôzne otázky, medzi ktoré patrila aj otázka spájania strán so Smerom. Neskôr, 7.marca 2016 sa predsedníctvo strany Most-Híd dohodlo, že strana na rokovanie so Smerom nepôjde. O pár dní neskôr však strana svoje konanie prehodnotila a zostavila vládu so stranami Smer-SD, SNS a Sieť.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.02.2019
success
error