DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

„My sme boli obvinení z toho, že sme poskytli nadštandardné služby Vietnamcom a že vláda vedela a bola aktívne zapojená do tohto prípadu.“

Kaliňák v Na telo - 28.01.2019
Zavádzajúce

Na únose vietnamského občana sa malo podieľať aj Slovensko tým, že zapožičalo vietnamskej delegácii letecký špeciál na cestu do Moskvy. Ministerstvo vnútra najprv informovalo verejnosť, že zahraničným návštevám poskytuje špeciál bežne. Avšak neskôr sa ukázalo, že špeciál sa cudzím krajinám požičiava len výnimočne. Druhá časť výroka sa týka článku Denníka N z 2. augusta 2018, v ktorom sa opisuje únos Vietnamca za účasti slovenských bezpečnostných zložiek aj vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka.
Hoci vláda bola obvinená z toho, že o únose vedela a bola do neho zapojená, v prípade nadštandardného poskytnutia leteckého špeciálu cudzej krajine sa jedná o reálne zistenia, a teda nejde o obvinenie, ale usvedčenie.Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.
V októbri Denník N poukázal na nepresnosti v článku z 2. augusta, naďalej však trval na tom, že výpovede dvoch zúčastnených policajtov potvrdzujú, že Vietnamec bol zavlečený do špeciálu na území Slovenska. O únose bol podľa denníka informovaný aj vtedajší minister vnútra Kaliňák, ktorý mal dať súhlas na zavlečenie Vietnamca do lietadla. Kaliňák tvrdí, že o únose nič nevedel. Vyšetrovanie prípadu v súčasnosti stále prebieha.
Tesne po vypuknutí škandálu tvrdilo ministerstvo vnútra, že "Slovenská republika štandardne poskytuje slovenský špeciál zahraničným oficiálnym návštevám, ktoré o to požiadajú. Tieto lety sú hradené z rozpočtu Leteckého útvaru, ktorý má na tento účel zo zákona vyhradené prostriedky. V minulosti bol takto poskytnutý špeciál veľvyslancom iných krajín pri spoločných rokovaniach v Tatrách, zahraničným ministrom, japonskému cisárovi, pápežovi a podobne." Zo zoznamu letov slovenského špeciálu za roky 2015-2017 vyplýva, že zo zahraničných návštev bol špeciál zapožičaný iba vietnamskej delegácii a ministerstvu obrany Čiernej Hory. Pápežovi, ktorého spomenulo ministerstvo, bol špeciál poskytnutý v roku 1995.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.01.2019
success
error