DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

„…téma ústavného súdu zaujímala Roberta Fica vždy.“

Kaliňák v Na telo - 28.01.2019
Neoveriteľné

Robert Fico právo vyštudoval, no počas štúdia aj tesne po ňom sa venoval skôr trestnému právu a oblasti ľudských práv. Neskôr bol členom parlamentného ústavnoprávneho výboru aj predsedom väzenskej komisie Ústavnoprávneho výboru. Nie je však možné overiť, či téma ústavného práva bola pre Roberta Fica zaujímavá "vždy" ako uvádza Kaliňák vo výroku. Výrok hodnotíme ako neoveriteľný.

Robert Fico vyštudoval právo na právnickej fakulte Univerzity Komenského. Ako sám uviedol v motivačnom liste v rámci prihlášky na funkciu ústavného sudcu, od začiatku svojej profesionálnej kariéry sa orientoval na oblasť ľudských práv.
Pôsobil tiež na právnickom inštitúte ministerstva spravodlivosti v oblasti trestného práva, neskôr bol ako poslanec Národnej rady SR bol členom ústavnoprávneho výboru a predsedom väzenskej komisie Ústavnoprávneho výboru.
V rokoch 1994 až 2000 Fico zastupoval Slovensko v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva.
Ficova kandidatúra na ústavného sudcu zožala v rámci širokej verejnosti kritiku, ako najčastejší dôvod sa uvádza nedostatočný morálny kredit a jeho straníckosť.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.01.2019
success
error