DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

„…nemôžete povedať, že my počas tých 4 rokov akýmkoľvek spôsobom sme prijali ľubovoľnú kritiku z Európy alebo odkiaľkoľvek inokadiaľ, že sme porušovali demokratické pravidlá, (…).“

Kaliňák v Na telo - 28.01.2019
Nepravda

Robert Kaliňák hovorí o období, kedy bola strana Smer-SD sama vo vláde, teda v rokoch 2012 až 2016. Za tento čas Európska komisia žalovala Slovensko napríklad v otázke diskriminácie osôb s ťažkým zdravotným postihnutím či začala konanie pre nerovnaký prístup k vzdelávaniu rómskych detí. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

V roku 2013 Európska komisia podala podnet na začatie konania na Súdnom dvore proti Slovensku za to, že diskriminovalo osoby s ťažkým zdravotným postihnutím žijúce v zahraničí tak, že im neplatilo dávky, čím porušilo právne predpisy Európskej únie.
Ďalšie konanie začala Európska komisia v roku 2015 kvôli nerovnakému prístupu k vzdelávaniu rómskych detí, čím sa porušil antidiskriminačný zákon Európskej únie.
Slovensko tiež kritizovali rôzne domáce aj zahraničné osobnosti za prístup krajiny k masovej migrácii v roku 2015, nedá sa však povedať, že by v tomto prípade išlo o porušenie “demokratických pravidiel” - ako vo výroku naznačuje Kaliňák.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.01.2019
success
error