DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ľuboš Blaha

SMER-SD

Ale pred rokom, áno, ale pred rokom to bolo 30 % (inflácia, pozn.) na potraviny. A dneska je to 4 % aj vďaka opatreniam slovenskej vlády.

26.04.2024
Neoveriteľné

Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky z 15. apríla 2024, boli potraviny za marec 2024 medziročne drahšie o 0,6 %, zatiaľ čo pred rokom to bolo 29 %. Podľa údajov z februára 2024 dosiahla inflácia pri potravinách medziročnú hodnotu 3,3 %. Je však neoveriteľné, či k poklesu tempa rastu infláciu došlo na základe opatrení vlády, keďže analytici sa zhodujú, že najväčšiu rolu pri tomto poklese zohrala situácia na svetových trhoch. 

Slovenská vláda zvolila ako opatrenia na zmiernenie rastu cien potravín odpúšťanie odvodov pre farmárov a potravinárov a začala viac sledovať vývoj cien. Prvá odvodová úľava bola pre potravinárov schválená v júni 2023 na návrh poslancov za stranu Smer-SD Richarda Takáča a exministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera

Tempo zdražovania sa pritom kontinuálne spomaľovalo od marca 2023, kedy bola inflácia pre potraviny najvyššia (29%). Zaujímavosťou je, že ceny u 3 položiek klesli. Spotrebitelia tak platili menej za mlieko, syry a vajcia (o 4,5 %), zeleninu (o 4,2 %) a oleje a tuky (o 3,9 %). 

Ekonómovia považujú za významný faktor pri znižovaní celkového tempa rastu inflácie predovšetkým reguláciu cien energií, ktorá na Slovensku pokračuje od začiatku vojny na Ukrajine a súvisiaceho skokového nárastu cien energií. Plošná dotácia cien energií predstavuje záťaž pre štátny rozpočet, preto ministerstvo hospodárstva avizovalo, že od budúceho roka plánuje prejsť z plošného dotovania cien na adresnejšiu pomoc.

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák klesajúci trend tempa rastu inflácie zhodnotil nasledovne: "V číslach došlo k významnej a vítanej zmene, keď ceny potravín už nie sú hlavným ťahúňom rastu cien ani na medzimesačnej, ani na medziročnej báze." Ďalej vyzdvihol, že v marci došlo k medzimesačnému zlacneniu v šiestich z deviatich kategórií potravín. Po dlhom období poklesu burzových cien komodít sa tento vývoj podľa neho začal výraznejšie prejavovať aj v slovenských obchodoch.

Dátum zverejnenia analýzy: 09.05.2024
success
error