DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Totiž nič sa nezmenilo na jednej veci, že inkriminovaná organizácia [pozn. Noční vlci], ktorú reprezentoval v Európe slovenský občan [pozn. Jozef Hambálek, šéf Nočných vlkov], ktorý sa dostal na sankčné zoznamy, je naďalej sankcionovaná. To je prvá vec. Rovnako súčasná vláda vie, že to nebol môj návrh, ale bol to návrh, ktorý s ktorým prišla iná členská krajina.

Prezidentské voľby 2024: Ivan Korčok - 14.03.2024
Pravda

Ivan Korčok reagoval na otázku moderátorky ohľadom sankčného zoznamu Európskej Únie, na ktorom sa ocitol aj šéf Nočných vlkov v Európe, Jozef Hambálek.

21. júla 2022 Európska Únia v reakcii na Putinovu agresiu na Ukrajine schválila balík sankcií, ktorý obsahoval aj zoznam ľudí, ktorí sa podieľali na ruskej agresii voči Ukrajine. Na sankčný zoznam sa vtedy dostal aj prezident európskej vetvy nacionalistického motocyklového klubu Noční vlci, Jozef Hambálek (.pdf, str. 26). Napriek tomu, že 15. marca 2024 bol Hambálek zo zoznamu vyradený, organizácia Noční vlci na zozname sankcií zostáva. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Rada Európskej únie (Rada EÚ) zaradenie Hambálka na zoznam odôvodnila tým, že „môže byť prepojený na prezidenta Vladimira Putina a iných zástupcov ruskej vlády“  (.pdf, str. 26). Rada EÚ za problematické považovala aj to, že Hambálek vybudoval európsku centrálu Nočných vlkov v priestoroch bývalej vojenskej základne na Slovensku. Na vybudovanie využil vyradenú vojenskú techniku vrátane tankov. 

Hambálkove aktivity majú zahŕňať výcvik členov Nočných vlkov na aktívny boj na Ukrajine a aktívnu podporu proruskej propagandy v Európe. Tieto aktivity považuje Rada EÚ za bezpečnostnú hrozbu pre Ukrajinu a EÚ (.pdf, bod č. 1205). Hambálek bol na zoznam pridaný ako jediný občan EÚ. Zoznam cieli na spojencov Vladimíra Putina z Ruska, Bieloruska alebo Ukrajiny.

Ministerstvo obrany v minulosti pre Demagóg.sk uviedlo, že na otázku, či Hambálek na území jeho areálu v obci Dolná Krupá trénoval vojakov na výcvik pre aktívny boj na Ukrajine, nemôže odpovedať.

Hambálek na Slovensku nebol za tieto činy trestne stíhaný alebo odsúdený. Slovenské úrady v reakcii na rozhodnutie členských štátov EÚ zaviedli sankcie do praxe, Hambálkovi boli zmrazené bankové účty a podiely vo firmách. 

V reakcii na sankcie Hambálek napísal list vtedajšiemu ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi a zástupkyni Slovenska pri EÚ. Od slovenskej diplomacie dostal odporúčanie, aby sa obrátil na sekretariát Rady Európskej únie v Bruseli, keďže tento orgán o sankciách rozhodol a slovenská diplomacia nemá právomoc ovplyvňovať rozhodnutia EÚ o sankčných zoznamoch.

Agentúra Reuters 22. februára 2024 informovala, že Európska únia od 15. marca zruší sankcie voči Hambálkovi. Fico o jeho prípade hovoril so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom na návšteve v Nemecku v januári 2024. Pri tejto príležitosti premiér Robert Fico na tlačovke 14. marca kritizoval Ivana Korčoka za to, že sa nepokúsil zabrániť tomu, aby EÚ zaradila Hambálka na sankčný zoznam. Uviedol taktiež, že vláda bude rozmýšľať o finančnom a morálnom odškodnení pre Hambálka. Fico sa Hambálkovi tiež ospravedlnil v mene slovenskej vlády a oznámil, že ho zvažujú aj odškodniť nespresnenou finančnou čiastkou. 

Na sankčnom zozname však nebol len Jozef Hambálek osobne, ale aj organizácia, ktorú vedie, Noční vlci. 15. marca 2024 boli zo zoznamu spolu s Hambálkom odobraní ešte  Arkady Volozh a Sergey Mndoiants. Európska únia zatiaľ oficiálne zverejnila len staršiu verziu sankčného zoznamu, v najbližších dňoch zverejní aj aktuálnu verziu, kde Hambálek nebude.

Informácia o tom, kto navrhol Hambálka na sankčný zoznam, nie je verejná, avšak bývalý minister obrany Jaroslav Naď hovorí, že navrhovateľom bolo Nemecko.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2024
success
error